L’entorn del Refugi de Rebost

Ens trobem dins del Parc Natural Cadí-Moixeró, que és l’espai protegit català amb major nombre d’hàbitats i espècies de flora i fauna d’interès europeu.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb una superfície de 41.060 hectàrees, forma part de tres comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya.

Es tracta d’un parc de muntanya, situat entre els 800 m al fons de les valls i els 2.648 del Vulturó; de gran interès per la seva diversitat geològica, la vegetació i la fauna.

De naturalesa calcària, en la seva major part, comprèn el conjunt orogràfic prepirinenc integrat per les serres del Cadí i del Moixeró, el massís del Pedraforca i bona part dels de la Tosa i Puigllançada.

Les dues grans serralades del Cadí i Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa, allargada de ponent a llevant en una extensió d’uns 30 km, a la divisòria d’aigües del Segre (la Cerdanya i l’Alt Urgell) i del Llobregat (el Berguedà). Els seus vessants, especialment els del nord, formen escarpades cingleres, amb parets gairebé verticals i valls profundament encaixades. El Pedraforca, la Tosa i el Puigllançada formen unitats més diferenciades.

Era ancora in bagno e stava ancora annusando quando sentiva una travolgente voglia di tossire più compresse di senape.
Ancora una volta, non fu in grado di fiutare affatto e la sua tosse era così leggi il link violenta che la bottiglia di pillole di senape esplose in mille piccoli frammenti.
Il dottore se n’e’ poi andato e io e mia moglie siamo stati lasciati in sala d’attesa mentre un’ambulanza è arrivata.

La Tosa, dita també Pedró dels Quatre Batlles (per tal que hi conflueixen els termes municipals de Bagà, Alp, Das i Urús) s’alça a 2.536 m a la banda de llevant del parc, i té indrets d’especial bellesa com la Pleta del Llamp, sota la roca del mateix nom, que domina la vall del riu Gréixer. Continua vers el sud-est, a través del coll de Pal, pel Puigllançada (2.409 m), que té vastíssimes extensions de pastures, especialment al vessant de solana, en direcció -a través del tossal de Rus- a Castellar de n’Hug, on hi ha les espectaculars i conegudes fonts del Llobregat.

Quant al clima, la neu és present durant sis mesos, aproximadament, a les parts altes (de novembre a maig). La temperatura mitjana anual oscil·la dels 11º C a les parts més baixes de l’Alt Urgell fins als 0º C als cims més alts; els hiverns són molt freds (es pot arribar a menys de -20ºC) i els estius són frescos (però pot arribar a temperatures de 35ºC).

Veure estació metereològica

Els principals recursos naturals són la ramaderia i els boscos, que formen la base econòmica dels municipis que integren el parc natural. Quant a l’agricultura, està especialitzada en el conreu i l’aprofitament de pastures per al bestiar.

 

Info: opuscle informatiu del Parc

 

L’entorn galeria d’imatges del Refugi

Fauna galeria d’imatges

Flora galeria d’imatges